Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 179

В юлския брой 179 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

ЮБИЛЕЙ

50 години Порше 914 - От многото юбилеи през тази година избрахме точно това Порше, защото наред с голямата визуална прилика с представения в настоящия брой Бертоне Х1/9 многозначително съвпадат и останалите им характеристики: тарга, централен двигател, задно задвижване, еднаква схема за отваряне на скритите фарове, една и съща година 50 години Порше 914 на начално производство (1969), класирани като спортни автомобили с две места, дори и дължината им се различава само с 8 мм. Определено модната линия е наложила тази прилика и тенденция, не можем да гадаем кой от кого е "преписвал", но Порше по много показатели днес превъзхожда по интереса на колекционерите. Най-добрият показател е цената - точно два пъти по-висока, като не можем да не споменем, че моделът с 6- цилиндровия двигател е с 5 пъти по-висока цена от най-добрия Фиат или Бертоне Х1/9... 3 стр.

"Желязното" купе на Volvo P 1800 стана на 60 - За нашите 17 години по много поводи сме ви запознавали с различни детайли от историята на култовия "ковчег на Снежанка-комби модела" или "Шведската звезда в класа GT". Тук само ви припомняме, че вече са изминали 60 години от окончателно взетото решение за производството на този изключителен модел - Купе ГТ (през 1959 година е представен окончателният прототип, а самото серийно производство започва през 1970 год.). Производството му е удължавано на няколко пъти, като са постигнати 4 различни модификации: Р 1800, 1800S, 1800E и 1800 ES. Нека по повод юбилея припомним един рекорд, записан в книгата на Гинес през 1998 година. Известно е, че вписването в тази книга става само на база гарантирана и проверена информация. През 2013 година отново са вписани промените в изминатите километри от собственика Ъруин Гордон - 4.8 милиона км! Той не спира да използва неговото Р 1800S почти до последния си ден - умира на 15 ноември 2018 година и оставя колата си с 3, 2 милиона мили (над 5,3 милиона км!). Ъруин е бил учител в град Лонг Айланд (щат Ню Йорк). Той е първи собственик, като само два пъти е правен генерален ремонт на каросерията и всичко, което е нужно, но двигателят си е оригинален, съответно с нужните му ремонти. Той е навъртял тези километри както на територията на САЩ, Канада и Мексико, така и в Европа – Германия, Холандия и Швеция. Какво още е нужно да се добави за този скромен двигател с мощност от 115 к.с. , възможност да достигне скорост от 175 км/час и пробег от невероятните 5 347 000 км! 1 стр.

Фолкваген Транспортер (Т3) служи вече 40 години - Един от най-разпознаваемите бусове с всякакви каросерии и предназначения е продължение на една славна поредица, започнала през 1950 година със скромния двигател от 25 к.с. Лентата с различните модели и каросерии по предназначение вече е толкова дълга, че не можем да изброим дори и половината, а всеки един заслужава внимание, защото колекционерите по света ги издирват и ценят дори повече от "бръмбарите" от онова славно за Фолксваген време. Макар и да сме били продължително време зад "желязната завеса", е безспорен факт, че днес почти няма модел, който да не е стъпвал на наша територия. Дори властимащите от времето на соца бяха оценили предимствата на транспортера и си бяха осигурили не малко количество от моделите Т2 и Т3 с основно предназначение да обслужват превилигированите с всякакви специални доставки на луксозни стоки и храни по домовете (това бе една от пътеките, по които се внасяха официално бусовете). Друг източник представляваха конфискуваните автомобили от "нередовните или нарушителите", основно турски и арабски граждани, преминаващи през страната. След кратък престой в митницата те се предлагаха на търг... 2 стр.