Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 165

В мартенския брой 165 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

РЕТРО СПОРТ

Рали "Малка Антанта" (12–19 септември 1937 г.) - Наскоро след края на Първата световна война след двегодишни преговори през 1922 г. е основан военен съюз между Югославия, Чехословакия и Румъния с цел защита на трите страни от териториалните претенции на бившата Австроунгарска империя. По примера на създадената преди войната Антанта между Франция, Великобритания и Русия новият съюз се назовава Малка Антанта. Създаденият съюз освен във военно отношение открива възможности за укрепване на сътрудничеството между трите страни и в други направления. Едно от тях е по-доброто опознаване на автомобилистите и популяризирането на авто-мото спорта. Така през 1937 г. се стига до идеята да се организира рали състезание на автомобили и мотоциклети от трите страни, което се превръща в голяма спортно-туристическа манифестация. 4 стр.

Rover 14HP Special и как един класически олдтаймер може да се "преработи" в състезателен? Такива автомобили засега за нас в България са си чиста екзотика, доколкото не познаваме достатъчно добре машините, с които се състезават феновете на ретро спортните автомобили в Европа и по света. Да, те се състезават в специални пистови или рали надпревари, които са регламентирани и от FIVA. Естествено е, че една малка част от по-състоятелните колекционери и фенове могат да изкарат на пистата оригинална, рядка и достатъчно скъпа спортна кола от 30-, 40-те години, но те наистина са рядкост. Тук става въпрос за по-достъпна от финансова гледна точка категория олдтаймери, която е по-масова и смятаме, че може да послужи като идея и провокация за реализация на подобни бъдещи проекти и у нас. 4 стр.

Груди Тонев Ангелов и неговото уникално бъги - След като през 1977 година ЦС на СБА и Федерацията по автомобилен спорт решават да учредят Републикански шампионат по автокрос, много младежи с технически умения започват сами да създават своите бъги автомобили и да се състезават. Няколко години по-рано обаче в различни техникуми по автотранспорт, механотехникуми и др. вече има изработени почти любителски кросови машини с мотоциклетни двигатели и дори някои по-смели с двигатели от трабант. Колкото и да е неочаквано, "авто-крос" става изключително популярна част от автомобилния спорт. Както е известно, първата година на едно състезание в София (на Бонсови поляни) повечето автомобили били стандартни, но пригодени за авто-крос, като и трасето е било все пак съобразено с това. Още през следващите две години вече всички автомобили за автокрос са със специалните популярни конструкции, обезопасени стоманени клетки, наречени бъги. Груди Тонев Ангелов от Стара Загора е един първите създатели на свое бъги. 3 стр.