Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 163

В декемвриския брой 163 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

ЮБИЛЕЙ

98-кубиковият двигател Sachs навърши 85 години - В историята на моторизираните двуколесни 98-кубиковият двигател Sachs има изключително значение не само за развитието на мотоциклетостроенето, но и за за мобилизацията изобщо. Интересно е, че създателите му Карл Фихтел и Ернст Закс, първоначално концентрирани върху велосипеда, пропускат голямата вълна на моторизацията в началото на двадесетте години на миналия век. Те едва през 1930 г., непосредствено след голямата икономическа криза, решават вече като фирма Fichtel & Sachs да произведат за първи път малък двигател за вграждане, с чиято помощ фирмите за велосипеди сравнително безпроблемно да комплектоват едно малко превозно средство., наречено "Mofa" (от Motorfahrrad = велосипед с вграден мотор). 3 стр.

Има ли бъдеще Ванкеловата техника? Навършиха се 50 години от дебюта на NSU Ro-80 на международното автомобилно изложение във Франкфурт през септември 1967 г. Този забележителен половинвековен юбилей е повод да припомним някои основни моменти от историята на създаването и реализацията на един от най-противоречивите проекти в германското и световно автомобилостроене, разработен на базата на Ванкеловия двигател. 3 стр.

"Картоненият лъв" Траби стана на 60 години - В световната автомобилна история има едва няколко автомобилни марки, които имат най-голям принос за автомобилизацията изобщо. Една от тях с право е марката Трабант, която по ирония на съдбата се ражда в източната част на разделена Германия почти по същото време, когато в западната й част народният автомобил Фолксваген завладява пазара. Трабант се превърна в нещо повече от автомобил – той стана символ на ГДР, на живота в източния блок, на промените след 89-та. Концепцията му бе изцяло съобразена с потребностите на социалистическия човек: достъпен, практичен, ремонтнопригоден, проходим и непретенциозен автомобил, който ще бъде ползван при всякакви условия и предназначения. От 60-те години нататък Трабант стана неизменна част от източноевропейския уличен пейзаж, а в ГДР и доминиращ (54% от всички автомобили към 1989 г.). Свикнахме да го възприемаме като нещо "наше" и създадено "за нас". След падането на Стената обаче, сякаш автомобилът получи своето второ раждане – за една нощ целият свят научи галеното му име Траби, а не след дълго колекционери и музеи прибраха по един екземпляр с табела DDR. Затова днес никак не е е чудно, че във всяка държава по света има поне по един Трабант. 6 стр.