Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 130

В декемврийско-януарския брой 130 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

АРХИВИ

в-к Авто-Мото-1965 г.: Новият мопед "Балкан" 50 и мотоциклет "Балкан" 175. Една от любимите ни теми са мотоциклетите Балкан и съответно по-малките им братя мотопедите Балкан. Приятно сме впечатлени от интереса към всички български мотоциклети, мотопеди и дори велосипедите Балкан. В последните няколко години десетки са прекрасно възстановените различни модели от всички тези машини. Успяхме да покажем едни от най-добрите образци, което е съвсем малка част от това, което имаме вече в страната ни. Напук на политиците, нашите читатели са ориентирани съвсем правилно, че за нас като българи трябва да са много ценни всички тези, макар и не много марки и модели автомобили и мотоциклети. Между тях особено ценим автобусите Чавдар, които за съжаление са съвсем на изчезване. Преглеждайки архивите, попаднахме на автентично интервю с конструкторите на Завод 14 в Ловеч, публикувано във в-к "Авто-Мото", в което те представят новия мопед Балкан 50 и мотоциклет Балкан 175 куб.см. Препечатваме с известни съкращения текста на интервюто. 3 стр.

Москвич 408 - в-к "Авто-Мото" от 1965 г. съобщава на своите читатели, че първите 100 бройки от новия Москвия 408 ще пристигнат у нас в месеците ноември – декември. "... Но ние трябва да предупредим, че много малко от тези, които отдавна са внесли парите си в банката (депозит от 1500 лв. – бел.ред.) ще могат да го получат още през тази година. Броят на пристигащите автомобили е твърде ограничен. Само тези, на които е дошъл редът, ще бъдат зарадвани." Новият модел ще струва 3900 лева. Цената е окончателна и е одобрена от необходимите инстанции. С какво Москвич 408 ще се отличава от стария? 3 стр.

в-к Авто-Мото-1965 г.: Югославски автомобили и мотоциклети. Неотдавна бюрото на предприятията и заводите в Югославия, които произвеждат моторни превозни средства, е публикувало интересни статистически данни. 1 стр.