Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 123

В априлския брой 123 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

РЕПОРТАЖ

XXII Олдтаймер галерия на Иля Сорокин в Москва - От 6 до 10 март 2014 г. в Москва се проведе поредната, вече 22-ра по ред Олдтаймер галерия на Иля Сорокин. Този път събитието беше посветено на 55-годишнината от провеждането на уникалната изложба "Промишленото производство на САЩ" – най-необичайния епизод в историята на съветско-американските отношения. Студена война, желязна завеса, надпревара във въоръжаването и увеличаване на ядрения потенциал... В периода на противостояние на двете свръхдържави тази изложба става първата крачка към сближаването на двете страни вследствие договореностите, постигнати между първия секретар на ЦК на КПСС Никита Сергеевич Хрущов и президента на САЩ Дуайт Айзенхауер за "мирно съвместно съществуване". Реализацията на плановете е предполагала обмен на различни програми, в това число и взаимно провеждане на национални изложби през 1959 година: в московския парк Соколники американците демонстрират своя начин на живот, а в Ню Йорк е открита експозиция на достиженията на Съветския съюз. Милиони хора, посетили тези експозиции, обменят мнения за другата страна, продиктувани от официалната пропаганда. Обикновени изложби са успели да осъществят това, което не се е удавало на политиците – да направят отношенията между СССР и САЩ по-дружески и за кратко да разтопят ледовете на студената война. Удивително е, че Иля Сорокин е успял да организира изложението в същите павилиони и да намери същите онези автомобили, докарани за изложабата през 1959 г. и останали след закриването й в СССР. 4 стр.

Volkswagen Club Fest 2014 - Отново пролетта бе предизвикана от феновете на Фолксваген в страната и не само от тях. Коректно би било да кажем, че почти всички марки от Volkswagen Group бяха включени и представени на фестивала. За разлика от предишните години тук бяха показани едва десетина истински класически Фолксвагена. За нас, ценителите на клсиката, основен експонат бе един отлично реставриран Volkswagen Standart (Brezel) модел от периода 1945-53 година. Той е част от голямата колекция на колекционери от София, които всяка година на този фестивал ни радват с 1-2 уникални екземпляра от легендарната марка. 2 стр.

Салонът Retromobile Paris ’2014 - В предишния ни брой имахме възможност да Ви предоставим предварителна обобщена информация за 39-ия ретросалон в Париж. Сега си позволихме риска да направим един ретур към голямото събитие по простата причина, че Retromobile Paris е не само най-крупният френски салон, но и изложението, което дава тон на всички ретро-салони в Западна Европа (Щутгарт, Антверпен, Есен, Торино и др.). Освен това не бихме искали да Ви спестим чудесния репортаж от салона на нашия специален пратеник и кореспондент в Париж Стоян Пункин, който ни предостави по-подробна информация за тазгодишните акценти и новости на шоуто. 4 стр.