Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 113

В майския брой 113 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

РЕПОРТАЖ

Четири дни в Москва - Вече втора поредна година нашето списание организира за читателите си пътуване до Москва с посещение на Олтаймер-галерията на Иля Сорокин и обиколка на автомобилните музеи. Тазгодишната мартенска ретро-експозиция също не направи изключение. За нейното посещение беше отделен цял един ден, по време на който успяхме не само да разгледаме великолепните автомобили (репортажът за събитието можете да прочетете в предишния брой на списанието), но и да поприказваме с някои интересни личности – Иля Сорокин, знаменитият художник и дизайнер Александър Захаров, конструкторът на леките автомобили ГАЗ-21, 24, 14 и т.н. Владимир Носаков, известният състезател и участник в маратона Лондон – Мексико през 1970 г. с автомобил "Москвич" 412 Юрий Лисовский, автомобилните историци Александър Лекае, Иван Падерин и много други интересни хора. Няма нужда да уточняваме, че някои от нас не можаха да си тръгнат от ретро-базара и без съответните покупки... 4 стр.

Легендите на съветския автомобилен спорт - Днес имената им са известни само на историците и колекционерите: "Харков", "Лорент", "Звезда", "Киев-Спорт", "Астрада", "Естония", "Тарту"... Много от тях се считаха за безвъзвратно загубени и можеха да се видят само на запазени стари снимки. Благодарение на усилията на работилницата на Евгений Шаманский и автомобилния архивен фонд на Владимир Киреев, около 40 стоманени герои от миналото бяха върнати от небитието и показани на Олдтаймер галерията на Иля Сорокин през март. Появяването на някои от тях по време на изложбата изненада дори и специалистите. Много от автомобилите бяха показани в своя автентичен вид и различна степен на съхранение – от оригинална боя до ръждиви руини. За тяхното създаване са били необходими години, а животът им често е приключвал само след едно състезание. Затова днес дори и техните останки продължават да будят жив интерес. 4 стр.

25-то юбилейно световно изложение Techno-Classica Есен - Между 10 и 14 април 2013 г. в град Есен (Германия) се проведе най-голямото световно изложение на ретро, класически и престижни автомобили, мотоциклети, моторни спортове, резервни части, реставрация и световна среща на клубовете по марки. На повече от 130 000 кв.м. в 20 зали и 4 специализирани открити площи, над 1250 изложители и частни лица представиха малко повече от 2500 автомобила само за продажба! 2 стр.

Салонът Retroclassics в Щутгарт, 7-10 март 2013 година. Вначалото на март се проведоха два големи салона за ретроколи, съответно във френския град Реймс и в германския Щутгарт. Изборът не беше лесен, но предпочетох Щутгарт и не съжалих, макар че е на 600 км от Париж. Посещавам салона от години и всеки път той надминава очакванията. Поредното 13то издание не направи изключение. Организацията беше първокласна и подредбата безупречна в остъклените палати, където колите блестят на дневна светлина. Броят на посетителите беше рекорден, 77 000 души, 20 процента повече в сравнение с 2012 година. 4 стр.