Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 112

В априлския брой 112 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

ИСТОРИЯ

Първият панаир на свободна Хърватия - През 1941 г. Хърватия получава независимост от тогавашна Югославия с активната помощ на Германия. През есента на същата година, едва няколко месеца след основаването на новата държава, в столицата Загреб се провежда традиционният есенен панаир, но вече с интернационално участие. Главният редактор на германското списание "Motorschau" посещава панаира и описва големия ентусиазъм в свободна Хърватия и надеждите за развитието на страната с помощта на съседна Германия. 3 стр.

Ранните години на БМВ в България (1935 – 1948) - Първото представителство на BMW за България – "Темел" АД функционира само една година – от края на 1935 до края на 1936 г. и подробности за неговата дейност не са известни. От този период е запазена една снимка, публикувана в рекламния справочник "София 1937", на която е показана част от фирмения магазин и подредени пред него четири мотоциклета и един лек автомобил BMW 315, чийто пазарен дебют в Германия и България е през 1935 г. 6 стр.

Georges Irat - 60 години от изчезването на забравената френска марка. Жорж Ира представя своя първи автомобил по време на автосалона в Париж през 1921 г. с претенциозния рекламен слоган "Автомобил за елита". Този серийно произвеждан модел е оборудван с 4-цилиндров двигател от 1990 куб.см., проектиран от Морис Готие, който преди това работи за Delage. През 1923 и 1925 г. автомобили на фирмата участват в регионалната надпревара Routes Pavees, където демонстрират добър спортен потенциал, а през 1926 г. един Georges Irat достига до трето място в това състезание. 4 стр.