Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 104

В августовския брой 104 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

ЕКЗОТИКА

Mohs Ostentatienne Opera Sedan и SafariKar - Производството на първия и най - популярен фирмен модел, който носи тайнственото название Ostentatienne Opera Sedan започва през 1967 г., като първоначално цената му възлиза на респектиращите 19 600 долара, но впоследствие достига до 25 000. При база от едва 3,02 м автомобилът тежи цели 2,6 тона. Специалните гуми с размер 7,50 х 20 са изработени от нитроген. Достъпът до пътническите места става от задната част. Под страничните панели, където би трябвало да се намират конвенционалните врати, са поставени по дължина масивни стоманени релси, които да предпазват пътниците при катастрофа. Ostentatienne се предлага с всевъзможен избор от екстри и доработки, като поставянето на ориенталски килими и хладилници. Според фирмената документация са били изработвани по три-четири коли годишно, но доколкото е известно е завършен само един прототип. 2 стр.

Как и за кого се произвеждат лимузините ЗиЛ? - Навремето ЗиЛ (Завод имени Лихачева) беше едно от най-интригуващите предприятия в Русия. Именно там в продължение на много десетилетия се произвеждаха автомобили за висшия държавен апарат в страната. Къде е тайната на лимузините ЗиЛ и какво е тяхното бъдеще, разбираме от нашето посещение в завода. 4 стр.

Златната зебра - Идеята за това творение е на лейди Докър, бивша танцьорка в нощен клуб и съпруга на сър Бърнард Докър, който по това време е директор на BSA – собственикът на Daimler. През 1951 г. с цел да направи марката Daimler популярна и разпознаваема, лейди Докър възлага на каросеростроителницата Hooper, на която междувременно била назначена за директор, да прави всяка година по един показен модел на базата на Daimler. Първото творение на Hooper по идея на лейди Докър от 1951 г. е "The Gold Car" или "Golden Daimler", което представлява лимузина отрупана със 7000 златни звездички. 2 стр.