Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 87

В януарския брой 87 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

ПРЕДСТАВЯНЕ

Opel GT - един мини Corvette. Първите разработки на новото спортно купе обозначено като "Проект 1484" се правят под работното наименование "Каdett GT" и се изпробват на специално създаден полигон на покрива на сградата на развойния отдел в Рюселсхайм. Ръководител на проекта е Ерхард Шнел, който по това време работи като асистент в студио "Advanced Design". 8 стр.

Porsche 924S - Звезда от голямата сцена. Лансираният в средата на 70-те, но много по-рано замислен модел 924 на Porsche е първият представител на щутгартската компания, който в много отношения разчупва наложеното статукво на фирмената философия. Това е първият модел на Porsche с водно охлаждане, предно разположен двигател и задно предаване – нещо обичайно за конвенционалните производители, но нетипично за Porsche, чиято запазена марка са задните и централно разположени "боксери" с въздушно охлаждане. 8 стр.

Историята на кросовите мотоциклети Балкан е много динамична, интересна и изпълнена с редица спортни емоции. За по-старите мотоциклетисти и любители на този спорт у нас, тя е свързана и със серия блестящи победи, които остават без аналог след оттеглянето на "Балкан" от спортните трасета. За тези интересни и редки машини на завод 14 в Ловеч доскоро не беше писано почти нищо. Сред малкото известни факти около тяхното създаване и спортни изяви бяха единствено няколко публикации във в. "Авто мото" от края на 50-те и началото на 60-те години. Затова в настоящия брой решихме да ви запознаем с някои малко познати и любопитни подробности от създаването на българските състезателни мотоциклети, разказани от един от преките участници в този процес, з.м.с.Димитър Василев – легендарен мотоциклетист и един от сновните създатели на кросовите машини "Балкан". 6 стр.