Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 71

В септемврийския брой 71 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

ЕКЗОТИКА

Грациозната Жезет. Водени от идеята за създаване на модел с ванкелов двигател, французите създават с NSU съвместната компания Comotor. През март 1974 г. започват продажбите на GS Birotor (GZ). За съжаление проектът се оказва провал, Citroen решават да изтеглят всички коли от пазара. Двигателят е двукамерен с обем на всяка камера от 497.5 куб. см. Мощността му е 107 к.с., това е най-мощният GS модел, достигащ 175 км/ч. 2 стр.

Citroen на държавна служба. Всеки официален водач на една нация се нуждае от представителен автомобил. 4 стр.

Horch 930S – двойнствения живот на един автомобил от двете страни на "Желязната завеса". Красивото творение на саксонската фирма се отличава с капковиден силует, панорамно предно стъкло, фарове, които са изцяло интегрирани в предните калници и най-важното – забележително нисък коефициент на въздушно съпротивление – 0.43, почти съизмерим с този на малък спортен самолет. 6 стр.

Летящи чинии над Кремъл. Между 1956 и 1968 г. съветският автомобилен дизайн се опитва да се разграничи от подражанието на масивните американски автомобили и търси собствения си облик със серия свежи концепции. Автомобилът, за който ви разказваме в този материал е летящият Газ–16 "Чайка". Този автомобил според някои съветски специалисти трябва да се класифицира като летателен апарат. 2 стр.