Списание "АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ" - Брой 70

В августовския брой 70 на списание АВТОКЛАСИКА & МОТОЦИКЛЕТИ са включени следните теми и материали:

АРХИВ

За част от историята на Вамо Варна. През 1974 г. с решение 172 на МС на НРБ се въведе в предсрочна експлоатация новия завод за дизелови двигатели "Васил Коларов", а редовното производство на лицензните двигатели започна през 1975 г. Това бе вторият период от усвояването на линиите за механична обработка и един от най-трудните, протекъл при остър дефицит на квалифицирани работници. Промените в икономиката след 1989 г. се отразиха болезнено на ритъма на производство на дизелови двигатели. В крайна сметка българското двигателостроене, създадено в резултат от упорития труд на хиляди варненски работници, техници и инженери, бе насилствено унищожено. 4 стр.

Пасианс с военните автомобили. Още преди единвек най-модерните неща са се внедрявали първо в армията и след това в цивилния живот. Така стои въпросът и с навлизането на първите автомобили в българската армия. В статията ви показваме снимки на автомобили правени в периода 20-те и 30-те години на двадесети век. 2 стр.

Автобусната фабрика FAS "11 октомври" в Скопие. Предисторията на най-големият производител на автобуси в Македония започва още в далечната 1930 г. със създаването на една от първите в страната специализирани работилници за ремонт на автобуси. През 1946 г. частната фирма се трансформира в държавна фабрика за производство на автобусни каросерии и се нарича FAS "11 октомври". 2 стр.